“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı
Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri yanda verilen uygun sözcüklerle doldurunuz. Verilen soruları cevaplayınız.
- Cevap: (a) dipol-dipol, (b) iyon-dipol, (c) CH4, O2, (ç) hidrojen bağı, (d) molarite, (e) molalite, (f) kütlece yüzde, (g) ppm, (h) koligatif özellikler, (ı) düşüktür, (i) donma noktasını, (j) ozmoz, (k) ters ozmoz
İki veya daha fazla maddenin birbiri içinde gözle görülmeyecek kadar küçük parçacıklar hâlinde homojen dağılmasına çözünme denir. Çözünme gerçekleşirken kimyasal türler arasında farklı etkileşimler olur. Su ve hidroklorik asit gibi polar iki molekül birbiri ile etkileştiğinde (a) dipol-dipol etkileşimleri, iyonik bileşikler polar bir çözücü ile etkileştiğinde (b) iyon-dipol etkileşimi gerçekleşir. (c) CH4, O2 gibi apolar moleküller birbiri ile etkileşirse indüklenmiş dipol-indüklenmiş di- pol etkileşimi gerçekleşir. Su ve amonyak birbiri içinde çözünürken aralarında (ç) hidrojen bağı oluşur. Çözelti içinde çözünen madde miktarları belirtilirken farklı derişim birimleri kullanılır. 1 litre çözeltide çözünen maddenin mol sayısına (d) molarite, 1 kilogram çözücüde çözünen maddenin mol sayısına(e) molalite denir. Çözelti hazırlarken derişim birimi olarak (f) kütlece yüzde veya hacimce yüzde birimi de kullanılabilir. Çok seyreltik çözeltilerde milyonda bir kısım anlamına gelen (g) ppm kullanılır. Çözeltilerin buhar basıncı, kaynama noktası yükselmesi, donma noktası alçalması, ozmoz gibi derişime bağlı özelliklerine (h) koligatif özellikler denir. Saf çözücüye tuz attığımızda kaynama durur. Bu olayın nedeni kaynama noktası yükselmesidir.
Çözeltinin donma noktası saf çözücünün donma noktasından (ı) düşüktür Soğuk günlerde yolların tuzlanmasının nedeni de (i) donma noktasını düşürmektir. Su moleküllerinin saf çözücüden çözeltiye doğru yarı geçirgen bir zardan geçme eğilimine (j) ozmoz denir. Enerji kullanarak derişik çözeltiden seyreltik çözeltiye madde geçişine ise (k) ters ozmoz denir.
Bu yöntemden su arıtılmasında yararlanılır.
1. Dipol-dipol etkileşimine bir örnek veriniz.
- Cevap: H2O-HCl
2. İyon-dipol etkileşimine bir örnek veriniz.
- Cevap: KCl-H2O
3. Kaynama noktası yükselmesine günlük yaşamdan örnek veriniz.
- Cevap: makarnanın suyuna tuz atılması
4. Donma noktası alçalmasına günlük yaşamdan örnek veriniz.
- Cevap: kışın yollara tuz serpilmesi
5. Derişim birimleri nelerdir?
- Cevap: molarite, molalite, kütlece yüzde, hacimce yüzde, ppm
6. Ozmoz ve ters ozmoz yönteminin kullanıldığı alanlara örnek veriniz.
- Cevap: ozmoz: hücre zarından su geçişi, ters ozmoz: su arıtımı
“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap