Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Zayıf Etkileşimler Cevapları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Kimyasal Türler Arası Etkileşimler Sayfa 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 4. Bölüm Zayıf Etkileşimler Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Zayıf Etkileşimler Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 127 Cevabı

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri verilen sözcüklerle doldurarak soruları cevaplayınız.

  • Cevap: 40, kimyasal, güçlü, 35,3, 40, fiziksel, zayıf

I. CaO(k) + 3414 kJ/mol Ca2+(g) + O2-(g)
II. CH3OH(s) + 35,3 kJ/mol CH3OH(g)
I. tepkimede kalsiyum oksit katısı iyonik bir bileşik olup iyonlarına ayrılırken 3414 kJ/mol enerji gerekmektedir. Bu enerji … kJ/mol’dan büyük olup … bir değişim gerçekleşmiştir ve olay sırasında … etkileşimler kopmuştur.
II. tepkimede metil alkol (CH3OH), oda koşullarında sıvı hâlde bulunan kovalent bağlı organik bir bileşiktir. Metil alkolü sıvı hâlden gaz hâle geçirmek için … kJ enerji gerekmektedir. Bu enerji … ’dan küçük olup … bir değişim gerçekleşmiştir ve olay sırasında … etkileşimler kopmuştur.

1. Hangi tepkimede güçlü etkileşimler kopmuş ya da oluşmuştur?

  • Cevap: İlk tepkimede güçlü etkileşimler kopmuştur. Kalsiyum oksit arasındaki bağlar kopmuş ve iyonlarına ayrılmıştır.

2. Hangi tepkimede zayıf etkileşimler kopmuş ya da oluşmuştur?

  • Cevap: İkinci tepkimede zayıf etkileşimler kopmuş ve sıvı halden daha düzensiz olan gaz hale geçiş gerçekleşmiştir.

3. Hangi tepkimede tepkimeye giren türün kimlik özelliği değişmiştir?

  • Cevap: İlk tepkimede kimyasal bir değişim olmuştur. CaO kimyasal özelliğini kaybetmiş ve iyonlarına ayrılmıştır.

4. Hangi tepkimede sadece hâl değişimi olmuştur?

  • Cevap: İkinci tepkimede yalnızca sıvı halden gaz hale geçiş gözlenmektedir. Bu fiziksel değişimdir.

5. Aşağıdaki tabloda verilen tepkimelerle ilgili boşlukları örnekteki gibi doldurarak tepkimelerin güçlü ya da zayıf olmasının nedeni nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

➜ (alınan enerji küçüktür, zayıf etkileşim, kopar)
➜ (alınan enerji büyüktür, güçlü etkileşim, kopar)
➜ (alınan enerji büyüktür, güçlü etkileşim, kopar)
➜ (alınan enerji büyüktür, güçlü etkileşim, oluşur)
➜ (alınan enerji küçüktür, zayıf etkileşim, oluşur)
➜ (alınan enerji küçüktür, zayıf etkileşim, oluşur)
➜ (alınan enerji küçüktür, zayıf etkileşim, oluşur)

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı

Tabloda bazı moleküllerin elektron sayıları verilmiştir. Tabloyu inceleyerek moleküllerin kaynama noktalarını karşılaştırınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 131 Cevabı

Aşağıdaki tabloda verilen moleküllerle ilgili istenen bilgileri tablodaki boşluklara yazınız. (1H, 8O)

  • Cevap:

1. (H2S: polar, oluşturmaz, oluşturmaz), (NH3: polar, oluşturur, oluşturur), (CH4: apolar, oluşturmaz, oluşturmaz), (CH3OH: polar, oluşturur, oluşturur)
2. H2< CH4< C2H6

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 133 Cevabı

Aşağıda verilen yapılandırılmış gridde (yapılandırılmış karelere) numaralandırılmış kutucuklarda bazı moleküllerin formüllerinin yanında parantez içinde molekül kütleleri verilmiştir. Verilen bilgilerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Hangisi ya da hangilerinde hidrojen bağı bulunur?

  • Cevap: a, ç, d, e, g hidrojen bağı bulunur.

2. Hangisi ya da hangilerinde dipol – dipol etkileşimi bulunur?

  • Cevap: Dipol dipol etkileşimi a, ç, d, e, g, h de bulunur.

3. Hangisi ya da hangilerinde London etkileşimi bulunur?

  • Cevap: Hepsinde London etkileşimi bulunur.

4. Hidrojen bağı bulunduran bileşiklerden hangisinin kaynama noktası en yüksektir?

  • Cevap: e CH3COOH (60) dur.

5. Kendi molekülleri arasında bulunan zayıf etkileşimlerden en etkin olanı hangisidir?

  • Cevap: Hidrojen bağıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!