Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 216 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 216 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 216 Cevabı

OKTAY SİNANOĞLU (25 Şubat 1935-19 Nisan 2015)

Oktay Sinanoğlu kimyacı, moleküler biyofizikçi ve biyokimyacı olan Türk bilim insanıdır. Babasının Türkiye Başkonsolosluğundaki görevi nedeniyle İtalya’da doğdu. 1939 yılında II. Dünya Savaşı başlayınca ailesiyle İtalya’dan Türkiye’ye döndü.
1953 yılında burslu öğrenci olarak ABD’ye gitti. 1956’da Kaliforniya Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünü dereceyle bitirdi. Yüksek lisansını 1957’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) 8 ayda tamamladı ve bilim dünyasının en önemli ödülü olan Sloan Araştırma Ödülü’nü kazandı. Berkeley’de kuramsal kimya alanında doktorasını tamamladı. 1960’ta Yale Üniversitesinde öğretim üyesi oldu.

“Türk Aynştaynı” olarak bilinen Sinanoğlu, uluslararası çapta tanınmış bir araştırmacıdır (Görsel 5.2.9). 1963 yılında 28 yaşında kimya alanında tam profesörlük hakkı kazanarak en genç profesör unvanının da sahibi olmuştur. Yale’nin son 300 yıllık tarihinde tam profesörlük unvanını alan üçüncü en genç öğretim üyesi olduğuna inanılmaktadır. (Görsel 5.2.10). 1964 yılında Yale Üniversitesinde Teorik Kimya Bölümünü kurdu.

1960’lı yıllarda moleküllerin elektronik yapısı üzerine geliştirdiği teori en önemli çalışmalarından biridir. Elektronların davranışı, Schrödinger dalga denklemi tarafından açıklanmaya çalışılmıştır. Fakat bu denklemin çok elektronlu sistemler için çözümü neredeyse imkânsızdır. Çünkü elektronlar kendi orbitallerinde bağımsız hareket etmez. Elektronların hareketi birbiriyle ilişkilidir ve birbirini etkiler. Günümüzde elektronların hareketiyle ilgili çalışmalar hâlen devam etmektedir. Sinanoğlu elektronik Schrödinger denklemine, doğru yaklaşımlar geliştirerek bu alanda önemli adımlar atmıştır.

Yale Üniversitesinin bir üyesi olarak otuz yedi yıllık görevi boyunca “Atom ve Moleküllerin Çok-Elektron Teorisi” “Çözgeniter Kuramı”, “Kimyasal Tepkime Mekanizmaları Kuramı”, “Mikrotermodinamik” ve “Değerlik Kabuğu Etkileşim Kuramı” gibi konularda birçok çalışma gerçekleştirdi. 1988 yılında, kimyasal tepkimelerin mekanizmalarını açıklamaya yönelik geliştirdiği matematik teorilerine dayanan ve “Sinanoğlu İndirgemesi” olarak adlandırılan yöntemini yayımladı. Yale’den 1997’de emekli oldu.

Yale’de çalıştığı süre boyunca Türkiye’deki üniversitelerin bazılarına ve Japan Society for the Promotion of Science’ye (JSPS) danışmanlık yaptı. Sinanoğlu’na 1975 yılında TBMM’nin çıkardığı özel bir kanunla “Cumhuriyet Profesörü” unvanı verildi. Yaptığı bilimsel çalışmalarla ülkemizde ve dünyada birçok ödül aldı. 1966’da kimya dalında “TÜBİTAK Bilim Ödülü”, 1973’te kimya dalında “Alexander von Humboldt Research Award” ve 1975’te “International Outstanding Scientist Award of Japan” aldığı ödüllerden bazılarıdır. İki defa Nobel Ödülü için aday gösterildi. 1973’te Japonya’ya T.C. Özel Elçisi olarak gönderildi.

Oktay Sinanoğlu 1997’de Yale’den emekli olduktan sonra 2002 yılına kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümünde profesör olarak çalışmalarını sürdürdü.
Oktay Sinanoğlu akademik çalışmalarının yanı sıra Türkçe ile ilgili çalışmalarıyla da tanınmaktadır. Sadece bilimsel kitap ve makale yazmakla kalmayan Sinanoğlu, “Hedef Türkiye”, “Bye Bye Türkçe” gibi eserler de yazmıştır. (Görsel 5.2.11). Türkçenin yabancı dillerin istilası

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 216 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!