Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 180 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 180 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 180 Cevabı

Bir bağın koparılması için gereken enerji ne kadar büyükse bağ o kadar sağlamdır. Ayrıca bağ uzunluğu ne kadar kısa ise bağ da o kadar sağlamdır. Bağ uzunluğu kovalent bağ yapan iki atomun çekirdekleri arasındaki uzaklıktır. Paylaşılan elektron çifti sayısı arttıkça bağ uzunluğu kısalır, bağ kuvveti artar. Bu nedenle üçlü bağlar ikili bağlardan, ikili bağlar da tekli bağlardan daha kısa ve sağlamdır. Örneğin flor moleküllerini atomlarına ayırmak için mol başına 154 kJ enerji gerekirken oksijen moleküllerini atomlarına ayırmak için mol başına 498 kJ enerji gerekir. Azot moleküllerini atomlarına ayırmak ise daha zordur ve mol başına 941 kJ enerji gerekir.

Bağ enerjisi ve bağ uzunluğu atomun büyüklüğü, elektronegatiflik ve molekülün yapısı gibi birçok faktöre bağlıdır. Bu nedenle bağ enerjisi aynı iki atom arasında olmasına rağmen moleküller farklı olduğunda bağ enerjileri de farklı olur. Örneğin C-H bağının kırılmasında gereken enerji miktarı CH4 ve C2H6 moleküllerinde farklı değerdedir. C-H bağının bağ enerjileri hesaplanırken mümkün olduğu kadar çok sayıda bileşikten elde edilen değerlerin ortalaması alınarak hesaplanır. Tablo 4.3.1’de bağların ortalama enerjileri verilmiştir.

Kimyasal tepkimelerde tepkimeye giren kimyasal türler arasındaki bağlar kırılırken ürünleri oluşturmak için yeni bağlar oluşur. Kırılan bağlar ile oluşan bağlar arasındaki enerji farkı tepkimenin entalpisini verir. Bir tepkimenin standart entalpi değişimi aşağıdaki formülle hesaplanır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 180 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!