Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

“Aşağıdaki soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

  • Cevap: 

1. Yörünge ve orbital kavramları arasındaki farkları açıklayınız.

  • Cevap: Yörünge, Gökbilimde, bir gökcisminin bir diğerinin kütle çekimi etkisi altında izlediği yola yörünge adı verilir. Çekirdek etrafında elektronlar belirli enerji seviyelerinde bulunur. Elektronların çekirdek etrafında bulunma olasılığının en yüksek olduğu bölgeye orbital denir.

Yörünge nedir

Yörünge, Bohr atom kuramına göre atom çekirdeği çevresinde elektronların yer alabileceği enerji düzeylerine ya da kabuklarına verilen addır.

Orbital nedir

  • Orbital, elektronların atom çekirdeği etrafındaki yörüngelerde (Enerji seviyelerinde) bulunma olasılığının en fazla olduğu hacimsel bölgelere denir.
  • Bir yörüngede kaç orbital bulunduğunu hesaplamak için n² ifadesi kullanılır. (n = baş kuantum sayısıdır.)

Şimdi görüldüğü gibi orbital dediğimiz ifade ile yörünge aynı mekanda geçmektedir. Elektronların yer alabileceği genel yerlere yörünge, bulunma ihtimallerinin fazla olduğu yere(aynı mekan üzerinde) ise orbital deriz.

2. n = 2 için toplam orbital sayısı ve bu orbitallerde bulunabilecek en fazla elektron sayısı kaçtır?

  • Cevap: Orbital sayısı: 4, Elektron sayısı: 8

3. Aşağıdaki elementlerin periyot ve grup numaralarını belirleyiniz.

a) 7N
b) 17CI
c) 21Sc
ç) 36Kr

  • Cevap:

a. 2. periyot, 5A grubu
b. 3. periyot, 7A grubu
c. 4. periyot, 3B grubu
ç. 4. periyot, 8A grubu

4. Aşağıda verilen atom ve iyon çiftlerini yarıçaplarının büyüklüğüne göre karşılaştırınız?

a) 13AI ve 17CI b) 12Mg2+ ve 20Ca2+

  • Cevap: a. 13AI > 17CI b. 12Mg2+ < 20Ca2+

5. Aşağıda verilen atom çiftlerini birinci iyonlaşma enerjilerinin büyüklüğüne göre karşılaştırınız.

a) 12Mg ve 15P
b) 11Na ve 19K

  • Cevap: a. 12Mg < 15P b. 11Na > 19K

6. Aşağıda kJ/mol biriminde iyonlaşma enerjisi verilen kalsiyum (Ca) element atomunun değerlik elektron sayısını bularak periyodik tablodaki grup numarası ile ilişkilendiriniz.

  • Cevap: Değerlik elektron sayısı: 2, Grubu: 2A

7. İyon yükü ile yükseltgenme basamağı arasındaki farkı açıklayınız.

  • Cevap: Bileşiklerde her zaman iyon ve iyon yüklerinden söz edilmez. Bu terim suda çözündüğünde serbest iyonlar oluşturabilen iyonik bağlı bileşikler için kullanılır. Yükseltgenme Basamağı ise bir atomun başka bir atomla birleşerek molekül ya da çok atomlu iyon oluştururken kaybettiği, kazandığı ya da ortaklaşa kullandığı elektron sayısıdır. Bütün elementler için bu terim kullanılabilir.

8. Aşağıda verilen kimyasal türlerde istenilen atomların yükseltgenme basamaklarını belirleyiniz.

  • Cevap:

a) CO2 bileşiğinde C atomunun → +4
b) P4O10 bileşiğinde P atomunun → +5
c) Na2S04 bileşiğinde S atomunun → +6
ç) Br2 molekülünde Br atomunun → 0

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap