9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190
Aşağıda birbiri ile bağlantılı Doğru/Yanlış tipinde ifadeler içeren “Tanımlayıcı Dallanmış Ağaç” verilmiştir. İlk ifadeden başlayarak her doğru ya da yanlış cevabınıza göre çıkışlardan sadece birini işaretleyiniz.
- Cevap:
1. Suyun insan vücudundaki işlevlerine örnekler veriniz.
- Cevap: İletim, sindirim, emilim.
➜ Vücuttaki enzimlerin çalışabilmesi için %15 sulu çözeltilere ihtiyaç vardır.
➜ Tüm hidroliz olayları su sayesinde gerçekleşir.
➜ Vücut sıcaklığının korunmasını sağlar.
➜ Hücrelerin ihtiyacı olan maddeleri hücreye taşır.
➜ Çeşitli maddelerin çözünmesini sağlar.
➜ Atık maddelerin dışarıya atılmasını sağlar.
➜ Kanın hacmini dengeler.
➜ Beyin, omurilik gibi bazı organları dış etkenlerden korur.
2. Suyun hayvanlar için önemiyle ilgili üç örnek veriniz.
- Cevap: Hücre olayları, solunum, sindirim… Su insanlar için olduğu kadar ekosistemin parçası olan hayvanlar içinde gereklidir. Doğanın parçası olan hayvanlarda yemek yemeli ve su içmelidirler. Vücutlarındaki sistemlerin çalışması için suya ihtiyaç duyarlar. Hayvanların etinden ve sütünden faydalanmak için onların bol miktarda suya ihtiyaçları olduğunu öğrenebiliriz. Örneğin inek gibi süt veren hayvanların sütleri sağıldıkları zaman bunun %87’si su olmaktadır. Etin sağlıklı şekilde süt üretmesi için bol miktarda su tüketmesi gerekir. Su tüketimi hayvanların yedikleri besinler, üretim alanına göre artış gösterebilmektedir. Bazı hayvan türleri günlük su tüketimi aşırı miktara ulaşabiliyor. Hayvanların vücutları ve ağırlıkları fazla olması ısının dengelenmesi adına düzeltmeler yapılması gereklidir. Bunlar sağlandığı takdirde verimlilikleri ve yaşamlarında artış gözlemlenir. Su sayesinde hayvanların verimliliği artarak daha çok faydalanabiliriz. Sıcaklarda çevresel faktörlerden etkilenmedikleri gibi yaşamlarını devam ettirebilir olurlar. Hayvanların büyük kısmı suya biz insanlardan daha çok ihtiyaç duyar. Onların etinden sütünden faydalanıyorsak susuz kalmamaları gerekmektedir.
3. Suyun bitkiler için önemiyle ilgili üç örnek veriniz.
- Cevap: Fotosentez, terleme, iletim vb. Bitkilerde su, hem miktar olarak hem de kalite açısından oldukça önemlidir. Odunsu olmayan bitkilerin % 90’ından fazlası sudan oluşmaktadır. Bitki için gerekli olan birçok besin maddesi toprak suyunda erimiş halde bulunur. Bitki, toprakta bulunan su ve suda erimiş olan besin maddelerini kökleri yardımıyla alarak büyüme faaliyetlerinde kullanır. Bu nedenle su, besin maddelerinin bitkinin diğer organlarına taşınmasında iletim mekanizması olarak görev yapar. Bitkiler kendi besinlerini yapabilmek için fotosentez adı verilen kimyasal olayı gerçekleştirir. Fotosentez için gerekli olan maddeler güneş ışığı, karbondioksit ve sudur. Su olmadan bitkiler besin maddesi hazırlayamazlar. Yani fotosentez gerçekleşemez. Besin maddesi olmadan da bitkiler büyüyüp gelişemezler. Bu nedenle su bitkiler için hayati önem taşımaktadır. Bitkiler köklerinden aldıkları suyu, gövde boyunca taşıyarak yapraklarında bulunan ve stoma adı verilen deliklerden havaya bırakırlar. Buna terleme denir. Terleme, bitkilerin serinleyerek fazla sıcaktan zarar görmesini önler. Su, bitki hücrelerini doldurarak turgor olarak da bilinen hücrelerin şişkin durmasını sağlar. Bu hem bitkinin dik durmasını temin eder, hem de hücrelerin çoğalmasını sağlayarak büyümeyi hızlandırır. Görüldüğü gibi su bitkiler için vazgeçilmez unsurlardan birisidir. Su, bitki içerisinde sayılamayan daha pek çok görevi yerine getirir. Bütün bunlar bitkiler için sulamanın ne kadar hayati değerde olduğunu göstermektedir.
4. Su kaynaklarının korunması için neler yapılabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Bu dünyada insanlar için var olan en önemli nimetlerden bir tanesi kuşkusuz ki sudur. Suyun insan hayatındaki yeri ve önemini anlatmak ile bitiremeyiz. Öncelikle her insanın hayatına devam edebilmesi için su içmesi gerekmektedir. Su içmek, bir insanın en temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Hatta bir insan haftalarca aç kalabiliyorken susuz en fazla birkaç gün daha hayatına devam edebilir. Su, doğanın biz vermiş olduğu nimetlerden bir tanesidir. Doğada hazır halde bulunur. Fakat insanların yaşamsal faaliyetleri sonucu su kaynakları ciddi derecede tehdit altında olabilmektedir. Bu konu ile ilgili her insanın gerekli bilince sahip olması amacı ile hazırlamış olduğumuz bu yazı ile, sizlere doğal kaynağımız olan suyu korumak için neler yapabiliriz kısaca bilgi vereceğiz.
5. Aşağıda verilenlerden hangisi ya da hangileri tatlı su kaynaklarındandır?
I. Buzullar
II. Yeraltı suları
III. Havadaki nem
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
- Cevap: B
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 190 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap