Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 69 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Pasifik Yayınları

Dikkat ederseniz izoton atomlar farklı elementin atomlarıdır. Bu nedenle izoton atomların fiziksel ve kimyasal özellikleri tamamen farklıdır. 11 23Na ve  12 24Mg atomları da izotondur. Neden?

  • Cevap:

ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM

1. Proton, nötron ve elektron taneciklerinin; bağıl yükü, bağıl kütlesi ve bulunduğu yer neresidir?

  • Cevap:

Proton; bağıl yükü +1, bağıl kütlesi 1 akb, bulunduğu yer çekirdek
Nötron; bağıl yükü 0, bağıl kütlesi 1 akb, bulunduğu yer çekirdek
Elektron; bağıl yükü -1, bağıl kütlesi 1/1840 akb, bulunduğu yer çekirdek etrafı (elektron bulutu)

2. 1939K elementinin atomlarındaki proton, elektron, nötron sayısı nedir?

  • Cevap:

proton:19
elektron: 19
nötron:20

3. 3216 S2- iyonunda proton, elektron ve nötron sayısı kaçtır? İyonun kütle numarası ve atom numarası nedir?

  • Cevap:

proton:16
elektron: 18
nötron:16

4. Size kütle numarası aynı olan iki element verilse bunları izotop, izoton, izobar kavramlarından hangisiyle tanımlarsınız? Neden?

  • Cevap: İzobar olarak tanımlarız. Çünkü İzobar (parçacık fiziği), atom numarası farklı, kütle numarası aynı olan atomlara izobar atom denir.

5. 14X atomunun 8 13C ile izotop olabilmesi için atom numarası ve sembolü ne olmalıdır? Bu atom aynı zamanda hangi atomun izotopudur? (70 ve 71. sayfadaki periyodik sistemden faydalanınız.)

  • Cevap: atom numarası: 6 sembolü C, karbonun izotopudur.

İzotop olması için; Proton sayısı aynı ancak nötron sayıları birbirinden farklı olan atomlar izotop atom olarak isimlendirilmektedir.
C ile izotop olmaları için proton sayıları eşit olmalıdır.
14X atomunun proton sayısı = 6 Nötron sayısı ise 8 dir.
Karbon (C) elementinin izotopudur.

6. 17 Cl ile 18Ar izoelektroniktir. Neden?

  • Cevap: Elektron sayıları eşit olduğu için izoelektroniktir. İzoelektronik, elektron sayıları ve elektron açılımları aynı olan farklı atomlar olarak karşımıza çıkarlar. CI ve Ar elementinin ikisininde elektron sayısı 18 dir. Bu yüzden izoelektroniktir.

7. Fotoğraftaki gibi bir bakır eşya bakır izotoplarının karışımını içerir. Neden?

  • Cevap: Kitleleri değişik ama kimyasal özellikleri eş olan (aynı atom sayısını taşıyan element) olduğu için.

8. Bildiğiniz gibi simyacılar değersiz metalleri altına dönüştürmeye çalışmışlardır. O dönemde kurşun, bilinen bir elementtir. Kurşunu (Pb), altına (Au) dönüştürmek için kurşun atomunun yapısını (taneciklerini) nasıl değiştirmeniz gerekir?

  • Cevap: Kurşunun altına dönüşümü sadece teoride kalmamış, geçmişte bu başarılmıştır. Kurşundan altına dönüşüm pek yaygın olmasa da, kurşun cevherlerinden altın elde etmek oldukça kolaydır. Kurşun sülfür (PbS), kurşun karbonat (PbCO3) ve kurşun sülfat (PbSO4) altın, gümüş ve diğer metalleri içerir. Toz haline getirilen bu cevherler, çeşitli kimyasal yöntemler kullanılarak altınları kurşunlardan ayırmayı mümkün kılar.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap