Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 171 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Pasifik Yayınları

4- Sacayağının altına ispirto ocağını koyunuz ve ocağı yakınız.
5- Beherglastaki buzun sıcaklığını iki dakika aralıklarla ölçünüz ve sonuçları aşağıdaki gibi bir tabloya not ediniz. Buzun erimeye başladığı ve suyun kaynadığı sıcaklığı not ediniz. Su kaynadıktan sonra, sıcaklığı ölçme ve kaydetme işlemine dört dakika daha devam ediniz. Sürenin sonunda ispirto ocağını söndürünüz. Verileri kullanarak buzun hâl değiştirmesine ait bir sıcaklık – zaman grafiği çiziniz.

Tahmin

Buzun erime sıcaklığı kaç °C olacaktır?

  • Cevap: 0 °C olabilir.

Suyun kaynama sıcaklığı kaç °C olacaktır?

  • Cevap: 100 °C olacaktır.

Nasıl bir grafik oluşmalıdır?

  • Cevap: Önce artan ardından sabit ve sonra düşen bir grafik olabilir.

Gözlem

1. Buz hangi sıcaklıkta eridi? Suyun kaynaması hangi sıcaklıkta gerçekleşti? Bu sıcaklık değerlerini sınıfınızda ya da diğer sınıflarda aynı deneyi yapan arkadaşlarınızla karşılaştırınız.

  • Cevap: 0 °C de erimeye başladı ve 5 °C de tamamen eridi. Su 100 de kaynadı. Bu değerler aynı deneyi yapan arkadaşlarımın sonuçlarıyla neredeyse aynı.

2. Erime ve kaynama olayına kadar sıcaklık nasıl değişti?

  • Cevap: Sıcaklık sürekli artış gösterdi.

3. Erime ve kaynama süresince sıcaklık nasıl değişti?

  • Cevap: Sürekli bir sıcaklık artışı oldu.

4. Kaynama olayına kadar ve kaynamadan sonra sıcaklık nasıl değişti?

  • Cevap: Kaynamaya kadar sıcaklık arttı ve kaynamadan sonra sıcaklık ortalama 100 °C de sabit kaldı.

Sonuç

1- Erimenin ve kaynamanın olduğunu gösteren kanıtlarınız nelerdir? Buzun erime ve suyun kaynama sıcaklığı kaç °C’tur? Deney yapan herkes, aynı sıcaklıklara mı ulaştı?

  • Cevap: Buz katı halde iken sıvı hale geçtiğinde eridiğini anlarız ve suda hava baloncukları oluşmaya başladığında da suyun kaynadığını anlarız. Su 0 °C de erimeye başlar, 100 °C de kaynamaya başlar. Deney yapan herkes aynı sonuçları elde etti.

2- Erime ve kaynama başladıktan sonra sıcaklık değişti mi? Bunun nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Evet değişti. Bunun nedeni sıcaklığın artması ve suyun hal değiştirmesidir.

3- Verilerden nasıl bir grafik oluştu? Bunu nasıl yorumlarsınız?

  • Cevap: İlk önce sıcaklık yükseldi tepe noktaya vardı ve ardından düşüşe geçti. Bunun nedeni suyu ısıtma süremizdir.

4- Buz yerine başka katı kullansaydınız erime ve kaynama sıcaklığı ile ilgili ne söyleyebilirdiniz?

  • Cevap: O katının kaynama ve erime noktasına göre tüm sonuç değişirdi.

5- Buz miktarını azaltarak ya da artırarak deneyi tekrarlasanız nasıl bir sonuç beklersiniz? Neden?

  • Cevap: Süre ve sıcaklık değerleri farklı olacaktır. Çünkü buz miktarı arttıkça sıcaklık düşecek ve ısıtılması gereken madde miktarı da artacaktır.

6- Deneyi daha güçlü bir ısıtıcıyla yapsaydınız nasıl bir sonuca ulaşırdınız? Neden?

  • Cevap: Buz daha hızlı eriyip, daha kısa sürede su kaynayacaktı. Çünkü suya daha yüksek enerji verdiğimiz için suyun içerisindeki atomlar daha hızlı ve daha çok titreşecek ve bu nedenle daha hızlı kaynayacaktır.

7- 4, 5 ve 6. sorulara verdiğiniz yanıtlarınızı kanıtlamak için deney ya da deneyler tasarlayınız. Tasarınızı öğretmeninize sunduktan sonra, onun iznini ve güvenlik önlemlerinizi alarak deneyinizi ya da deneylerinizi yapınız. Sonuçlarınızı sınıfça tartışınız.

  • Cevap: Aynı deneyi değişkenleri değiştirip uygulayabiliriz.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 171 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap