Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 116 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları Anadol Yayıncılık

Çamaşır suyu ve tuz ruhunu birbiriyle karıştırmak sakıncalıdır. Tuz ruhu (HCl) ve çamaşır suyunu (NaClO) birbiriyle karıştırarak kullanmak zehirlenmelere neden olabilmektedir. Çünkü bu iki maddenin karışması sonucu zehirli klor gazı açığa çıkar. Klor gazının solunması, solunum yollarına zarar verirken fazla miktarda solunması ölüme neden olabilmektedir. Bu ve benzeri maddelerin birbiriyle karıştırılarak kullanılmaması gerekir. Ayrıca bu maddelerin evlerde yiyecek maddeleriyle aynı yerde bulundurulmamasına da dikkat edilmelidir. Evde kullanacağımız kimyasal maddelerin ne tür zararlı etkiler yaptığı hakkında yeterli bilgiye sahip olamayabiliriz. Bu durumda mutlaka kullanacağımız kimyasal maddelerin ambalajlarındaki uyarıları okumalıyız ve bu uyarılara dikkat etmeliyiz (Resim 3.3.9).

Bölüm Sonu Uygulaması

1. Asitlerin ve bazların faydalarını ve zararlarını yazınız.

  • Cevap:

Asit ve bazların zararları şu şekildedir

Asitli maddeler midemizi rahatsız eder.
Aşırı asitli maddeler derimizde tahribata yol açar.
Aşırı asitli maddeler yakıcıdır.
Asitli maddeler çürüklere neden olur.
Asitli ve bazlı maddeler kan değerlerinin değişmesine neden olur.
Asit ve bazlara doğrudan temas tahrişlere neden olur.

Asit ve bazların yararları şu şekildedir

Mide asidi besinleri parçalamaktadır.
C vitamini askorbik bir asittir.
Folik asit vücudumuz için gereklidir.
İlaç ve temizlik maddeleri asit ve bazlardan oluşan maddelerdir.
Asit ve bazlar birçok maddenin nötrizasyonunu sağlar.

2. Asit yağmurları nasıl oluşur?

  • Cevap: Kimyasal yağmur olarak da adlandırılan asit yağmuru, yoğun miktarda sülfür dioksit ya da nitrojen oksidin açığa çıkarak havaya karşımasıyla meydana geliyor. Bu maddeler gaz halindeyken atmosferin üst katmanlarına kadar yükselebiliyor. Burada su, oksijen ve diğer havayı kirleten kimyasal partiküllerle karışıyorlar.

3. Asit yağmurlarının çevreye ve tarihî eserlere zararlarını açıklayınız.

  • Cevap: Asit yağmurlarının; akarsulara ve göllere düşmesi ile suda bulunan asidik denge bozularak balıkların etkilenmesine neden olur ve besin zinciri yoluyla da insanları etkiler. İçerisinde kalsiyum karbonat barındıran tarihi eserler; kumtaşı, kireç ve mermerden yapılması nedeniyle zarar görür.

4. Sönmüş kirecin (Ca(OH)2) ve sodyum hidroksitin (NaOH) deri, saç ve yağa etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Deride döküntü ve yanma gibi sorunlar gözlenebilir.

5. Asitlerle ve bazlarla çalışırken alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri nelerdir?

  • Cevap:

Asit ve bazlar koruyucu kıyafet giyilmeli, gözlük takılmalı ve eldiven kullanılmalıdır.
Bilinmeyen asit ve bazlar karıştırılmamalıdır.
Asit ve bazlar meşrubat ve süt şişelerinde saklanılmamalıdır.
Asit ve baz zehirlenmelerinde kişi kusturulmamalı ve bir şey yedirilmemelidir Acilen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Asit ve bazların cilde teması halinde bol suyla yıkanmalıdır

6. Evsel kimyasalların birbiriyle karıştırılması niçin sakıncalıdır?

  • Cevap: Günlük hayatta evlerimizde kullandığımız birçok ürün toksik endüstriyel kimyasal madde içermektedir. Evsel kimyasalların karıştırılması beklenmedik kimyasal reaksiyonlara sebep olabilir. Evsel kimyasalların birbirine karıştırılması sonucu sinir sistemi, akciğerler, böbrekler, karaciğer, gözler ve cilde ciddi zararlar verebilir.

7. Temizlik maddelerini ve lavabo açıcılarını aşırı miktarda kullanmanın sağlık, çevre ve tesisat açısından sakıncaları nelerdir?

  • Cevap: Temizlik maddelerinin çoğu, etiketlerinde de belirtildiği gibi tehlikeli, aşındırıcı ve tahriş edici maddelerdir. Bu maddeler aşırı kullanılmamalı, kullanırken önlemler alınmalıdır. Örneğin, çamaşır suyu ve amonyaklı temizleyici keskin ve tahriş edici kokuya sahiptir. Astım, solunum güçlüğü ve kalp hastası olan kişiler bu temizlik malzemelerini kullanmamalı, kullanılan ortamda bulunmamalıdır. Fırın temizleyicilerin, bazı lavabo açıcıların pH değeri 12’nin üzerindedir. Bu maddeler, sodyum hidroksit gibi kuvvetli baz içerirler. Sodyum hidroksit bildiğiniz gibi yağ, saç, boya gibi maddeleri çözer. Bu özelliği nedeniyle fırın vb. temizler, tıkalı pis su giderlerini, lavaboları açar.

8. Mutfak gereçlerinde oluşan kireçlenmeyi ve metal eşyaların paslarını gidermek için yöntem ve malzeme seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

  • Cevap: Bu işlemleri açık alanda ve koruyucu ekipmanlarla yapmak gerekir. Bu maddeler olabildiğince az kullanılmalıdır. Aşırı kullanmak sağlımıza, mutfak eşyalarına zarar verir.

10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap