Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 109 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları Anadol Yayıncılık

azalır ve dokular önemli derecede zarar görür (Resim 3.2.6). Ayrıca bu maddelerin suyla etkileşmesi sırasında da ısı açığa çıkacağı için tepkime kabı zarar görebilir. Isı açığa çıkması sonucu kap içinde sıçramalar da meydana gelebilir. Bu yüzden asidin üzerine su değil, suyun üzerine asidin eklenmesi gerekir.

Bölüm Sonu Uygulaması

1. Nötralleşme tepkimelerinin sonucunda ne tür maddeler oluşur?

  • Cevap: Tuz ve su.

2. Nötralleşme tepkimeleri yazılırken ve tepkime denklemleri denkleştirilirken nelere dikkat edilir?

  • Cevap: Asit çözeltisindeki H+ iyonu sayısıyla baz çözeltisindeki OH– iyonları sayısının eşitlenmesi için asit ve baz bileşiklerinin başına uygun katsayılar konur. Ürünler kısmına ise tuz ve su yazılır. Sonrasında denkleştirme yapılır.

3. Aktif metal, yarı soy metal ve soy metal nedir?

  • Cevap: Elektron verme eğilimi hidrojeninkinden büyük olan metaller aktif metal olarak adlandırılır. Aktif metallerin dışındaki yani elektron verme eğilimi hidrojeninkinden düşük olan metallerden bakır, gümüş ve cıva yarı soy metal, altın ve platin soy metal olarak adlandırılır.

4. Bütün metaller asitlerle tepkime verir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Sadece aktif metaller verir. Yarı soy metaller ise oksijenli ve kuvvetli asitlerle tepkimeye girer.

5. Yarı soy metaller ne tür asitlerle tepkime verir?

  • Cevap: Oksijenli ve kuvvetli asitlerle verirler.

6. Metaller bazlarla tepkime verir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Sadece amfoter metaller verir.

7. Amfoter metal nedir?

  • Cevap: Hem asitlerle hem de bazlarla tepkimeye giren metallere amfoter metal denir.

8. Amfoter metaller hangileridir?

  • Cevap: Al, Zn, Pb, Cr, Sn, Be.

9. Yarı soy ve soy metaller hangileridir?

  • Cevap:

→ Yarı soy metaller: Cu, Ag, Hg
→ Soy metaller: Au, Pt

10. Nitrik asit, sülfürik asit ve hidroflorik asit cam ve porselenle tepkimeye girer mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Sadece hidroflorik asit verir.

10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap