Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Anadol Yayıncılık

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 101 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Anadol Yayıncılık

Benzer şekilde bir maddenin baz olması için OH- iyonu içermesi gerekmez. Maddenin suyla etkileşmesi sonucu OH- iyonlarının oluşması, o maddenin baz olmasına yeterlidir. Örneğin, NH3 ve CaO bileşikleri suyla etkileştiklerinde OH- iyonu açığa çıktığı için bu maddeler bazdır.

Bölüm Sonu uygulaması

1. Günlük hayatta kullanılan maddelerin asit ya da baz olduğu nasıl anlaşılır?

  • Cevap: pH değerlerine bakılır. İndikatör kullanılır.

2. İndikatör nedir?

  • Cevap: Asitlerle ve bazlarla etkileştiğinde çözeltilerde farklı renklerin oluşmasına neden olan maddelere indikatör denir.

3. Doğal indikatörlere örnekler veriniz.

  • Cevap: Çay, üzüm suyu, kırmızı lahana, kuşburnu, gül yaprağı, kiraz.

4. Bir bitkinin doğal indikatör olup olmadığını nasıl anlarsınız?

  • Cevap: Bitki asitle ve bazla etkileştirilir. Renk değişimi oluyorsa indikatördür.

5. pH nedir ve hangi amaçla kullanılır?

  • Cevap: pH, sulu çözeltilerdeki H+ derişimine göre hesaplanan bir değerdir ve çözeltilerin asitlik ya da bazlık derecelerini belirlemek için kullanılır.

6. pH cetveli nedir?

  • Cevap: Belirli bir pH aralığında asitlik ve bazlık durumunu gösteren cetvel.

7. Bir çözeltinin pH değeri, pH kâğıdıyla nasıl belirlenir?

  • Cevap: pH kâğıdı çözeltiye daldırılır. Kâğıtta gerçekleşen renk değişimine göre renk cetvelinden pH belirlenir.

8. Asit ve bazı tanımlayınız.

  • Cevap: Sulu çözelti oluşturduğunda çözeltide H+ iyonu oluşmasını sağlayan maddelere asit, OH– iyonu oluşmasını sağlayan maddelere baz adı verilir.

9. Bir maddenin asit olması için bileşiminde hidrojen atomu bulunması gerekir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Gerekmez. Suda çözündüğünde H+ iyonları oluşmasını sağlayan maddeler asittir.

10. Sirke, limon suyu, çamaşır suyu, sodyum hidroksit ve sodyum klorür çözeltilerinden hangilerinin 25°C’taki pH değeri 7’den küçüktür?

  • Cevap: Sirke, limon suyu.

10. Sınıf Anadol Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Kimya Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap